Cannabis i cancerbehandling

Aktuelt bliver cannabis som lægemiddel debatteret i pressen og på de sociale medier, og på de sociale medier er en del af opmærksomheden rettet imod cancer som lindrende ved kemoterapi eller ligefrem som behandlende.

Jeg er ikke læge, men jeg oplever, at man ikke altid får et retvisende billede i pressen og slet ikke på de sociale medier. Derfor har jeg forsøgt at skabe mig et overblik over cannabis og cancer.

Cannabis bliver allerede brugt som lægemiddel

Der blev indgået en politisk aftale om etablering af en forsøgsordning med medicinsk cannabis i 2016, og den gælder fra 2018. Men Lægemiddelstyrelsen godkendte allerede et cannabislægemiddelprodukt tilbage i 2011, så det er ikke nyt. Dertil kommer, at Lægemiddelstyrelsen aldrig har givet afslag på ansøgninger om andre cannabislægemiddelprodukter.

Faktisk har Glostrup Apotek “altid” haft tilladelse til at fremstille de såkaldte magistrelle lægemidler, herunder lægemidler med cannabis. Det kræver naturligvis, ligesom de fleste andre former for medicin, en recept fra ens egen læge eller enhver anden læge. Derudover har læger mulighed for at søge en udleveringstilladelse til visse andre cannabislægemiddelprodukter.

Cannabinoider i cannabis hjælper på forskellig vis

Cannabidiol (CBD) virker muskelafslappende og har en positiv indvirkning på for eksempel gigtsmerter og søvnproblemer, ligesom det kan lindre på symptomerne fra visse neurologiske sygdomme.

Delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) benyttes derimod mod kroniske og neuropatiske smerter, men også ved problemer med blandt andet appetit, kvalme og opkast i forbindelse med kemoterapi.

Der er også cannabinoider (og det er især THC), som kan slå kræftceller ihjel: “Der ingen tvivl om, at cannabinoider meget effektivt dræber kræftceller,” siger Marja Jäättelä. Hun er forskningsleder på Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.

Paradokset er blot, at cannabinoiderne også dræber immunceller, og det er et af de problemer, som Majla Jäättelä aktuelt forsker i. Et andet problem er i øvrigt, at medicinalindustrien ikke er specielt begejstret for at forske i lægemidler, som hører under narkotikalovgivningen.

Det er ikke noget, som politikerne som sådan kan blande sig i, men vi kan håbe, at medicinalindustrien vil begynde at bruge flere ressourcer på denne del af forskningen. I mellemtiden har Kræftens Bekæmpelse heldigvis fokus på det.

Indsatsen mod kræft skal styrkes

Print Friendly, PDF & Email

Comments

comments


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *